Piramida potrzeb nie kłamie. Według badań Pracuj.pl kwestie związane z jedzeniem stanowią dla wielu Polaków jeden z kluczowych aspektów… pracy. Badani wymieniają dostęp do taniej stołówki wśród najważniejszych benefitów. Co więcej, ponad połowa z nich oczekuje obowiązkowych przerw na obiad i dofinansowań do posiłków od pracodawców. Style jedzenia mogą mieć realne znaczenie dla firm – większość Polaków podkreśla, że wspólne posiłki pozytywnie wpływają na integrację zespołu.
Wyniki badania w skrócie:
- 62% badanych Polaków przygotowuje obiady do pracy w domu.
- Ponad połowa badanych oczekuje dofinansowań do obiadów w pracy.
- Większość Polaków uważa, że wspólne obiady ułatwiają integrację zespołu.
- 87% chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki w siedzibie firmy.
- 6 na 10 oczekuje od pracodawców obowiązkowych przerw na obiad, niewydłużających czasu pracy.
Kuchnia - centrum świata?
Gotujemy się do pracy
Kiedy zaczynałam zawodową karierę w międzynarodowej korporacji ponad 25 lat temu, jedzenie do pracy oznaczało zazwyczaj standardowy pakiet składający się z kanapki z wędliną i jabłka. Potem coraz bardziej powszechne stawały się lunche w firmowej stołówce lub na mieście, także łączone ze spotkaniami biznesowymi. Najbardziej wytrwałym nieobcy był zestaw składający się z białej bułki i „energetyka”. Takie osoby można znaleźć oczywiście i dzisiaj, jednak ogólnie obecnie przywiązujemy zdecydowanie większą wagę do prawidłowego i zdrowego odżywiania w pracy. Można to dostrzec zarówno zaglądając do firmowej lodówki, jak i przyglądając się opiniom Polaków o jedzeniu w pracy
– mówi Monika Ruszkowska.
Wolność wyboru mile widziana
Benefity związane z żywieniem to istotna cecha pracodawcy, który dba o pracowników. W Grupie Pracuj organizujemy tzw. owocowe poniedziałki. W Polsce można znaleźć także firmy, które oferują pracownikom darmowe śniadania, a nawet wewnętrzną biurową kawiarnię z zatrudnionym baristą. Nie każdy pracodawca musi się decydować na taki oryginalny krok. Jednak już nawet nieźle wyposażona, przytulna kuchnia potrafi zmieniać życie zespołów na lepsze
– komentuje Konstancja Zyzik, Talent Acquisition & Capabilities Development Manager w Grupie Pracuj.
Wspólne obiady integrują
Wyniki pokazują wyraźnie, że stworzenie dobrych zasad i odpowiedniej przestrzeni zachęcającej do wspólnego jedzenia może pozytywnie wpływać na integrację zespołu. Skoro i tak obiady czy lunche są nieodłączną częścią naszego życia, warto je wykorzystać jako element bardziej przyjaznego środowiska pracy. Firmy dbające o posiłki kreują pozytywny wizerunek nowoczesnego pracodawcy i zwiększają swoją konkurencyjność w wyścigu o talenty
– komentuje Konstancja Zyzik, Talent Acquisition & Capabilities Development Manager w Grupie Pracuj.
Paliwo do lepszej pracy
Do pracy z całą pewnością najlepiej sprawdzą się dania, które ładnie pachną. Z szacunku dla koleżanek i kolegów odpuśćmy sobie np. ryby czy zupę cebulową. Jako szybkie, ale też dające energię danie sprawdzają się np. sałatki, tortille, wrapy, omlety. Dobre pod tym względem są także wszelkiego rodzaju wariacje wokół kasz, pełnoziarnistych makaronów, najlepiej w towarzystwie sezonowych lub mrożonych warzyw i odrobiny zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Energia pochodząca z takich dań równomiernie rozłoży się na kolejne godziny i pozwoli nam zachować dobrą formę fizyczną i intelektualną do końca pracy
– podsumowuje Monika Ruszkowska.